Bahan-bahan:
- 150gm ikan pari masin (rendam 30minit)
- 2 pokok keladi minyak (yang tidak gatal)
- 2 ulas bawang putih *
- 6 ulas bawang merah *
- 3 biji cili merah *
- 1 inci kunyit *
- 1/2 cawan ikan bilis yang direndam *
- 1/2cm belacan *
- 1 sudu asam jawa (rendam dengan 1/2 cawan air)
- daun kesum, minyak, gula dan garam
cara buat:
- buang kulit batang keladi dan dipotong-potong. masukkan isi keladi bersama 2 asam keping dan garam, rebus hingga masak
- masukkan batang keladi, masak 1 minit, toskan
- panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar*, masukkan ikan pari masin dan goreng 1-2 minit
- masukkan air 500ml, masukkan isi dan batang keladi, daun kesum dan jus asam jawa tadi
- letak garam dan gula, hidang (boleh makan dengan sambal belacan)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan