Sabtu, 7 Mac 2009

Biskut batik

















Bahan-bahan:

  • 1 bungkus biskut marries
  • 3 sudu marjerin
  • 2 1/2 cawan milo
  • 1/2 tin susu cair
  • 200 gm gula

cara-cara:

  • campu milo, susu cair dan gula ke dalam periuk dan masak dengan menggunakan api yang perlahan
  • sentiasa kacau sampai gula cair kemudian tutup api dan letak tepi
  • panaskan marjerin hingga cair dan biarkan sehingga suam
  • setelah marjerin suam, masukkan campuran coklat tadi, gaul sebati
  • susunkan biskut marry satu lapis dalam bekas dan tuang satu senduk cecair tadi ke atas biskut
  • ulang cara ini sehingga biskut dan cecair coklat habis
  • simpan dalam peti ais sebentar, kemudian keluarkan, tekan dan ratakan agar ia padat, masukkan kembali ke dalam peti ais
  • setelah beku, sejuk. potong kecil-kecil untuk dihidang

p/s : Masa study, kalau ada acara makan bersama dengan kawan-kawan, masing-masing menyumbangkan 1 resepi, dan resepi ini mengingatkan saya dengan seorang kawan juga senior saya dari Kota Belud, setiap kali ada acara, dia mesti menyediakan hidangan ini. hehe...dia cakap senang buat.

4 ulasan:

  1. saya pun belajar resepi nie dari housemate msk study uitm dulu..the first resepi yg saya buat dapat pujian dari mak mentua....

    BalasPadam
  2. Nukilan: wah baguslah dapat pujian lak tu hehehe

    BalasPadam
  3. biskut batik ni xpakai telur ke?

    BalasPadam
  4. thanks for the recipe...very useful

    BalasPadam