Bahan-bahan:
- 1 bungkus biskut marries
- 3 sudu marjerin
- 2 1/2 cawan milo
- 1/2 tin susu cair
- 200 gm gula
cara-cara:
- campu milo, susu cair dan gula ke dalam periuk dan masak dengan menggunakan api yang perlahan
- sentiasa kacau sampai gula cair kemudian tutup api dan letak tepi
- panaskan marjerin hingga cair dan biarkan sehingga suam
- setelah marjerin suam, masukkan campuran coklat tadi, gaul sebati
- susunkan biskut marry satu lapis dalam bekas dan tuang satu senduk cecair tadi ke atas biskut
- ulang cara ini sehingga biskut dan cecair coklat habis
- simpan dalam peti ais sebentar, kemudian keluarkan, tekan dan ratakan agar ia padat, masukkan kembali ke dalam peti ais
- setelah beku, sejuk. potong kecil-kecil untuk dihidang
p/s : Masa study, kalau ada acara makan bersama dengan kawan-kawan, masing-masing menyumbangkan 1 resepi, dan resepi ini mengingatkan saya dengan seorang kawan juga senior saya dari Kota Belud, setiap kali ada acara, dia mesti menyediakan hidangan ini. hehe...dia cakap senang buat.
saya pun belajar resepi nie dari housemate msk study uitm dulu..the first resepi yg saya buat dapat pujian dari mak mentua....
BalasPadamNukilan: wah baguslah dapat pujian lak tu hehehe
BalasPadambiskut batik ni xpakai telur ke?
BalasPadamthanks for the recipe...very useful
BalasPadam