Bahan A:
- 4 biji kuning telur
- 90gm gula kastor
Bahan B:
- 250ml susu full cream
- 1 sudu teh vanila esen
Bahan C:
- 300gm non dairy whipping cream (boleh beli di pasaraya, di giant mesti ada :D)
Cara-cara:
- Pukul bahan A (gunakan pemutar) sehingga putih berkrim
- masak susu sehingga mendidih dan campurkan bahan A tadi, kacau sebati. biarkan sejuk
- kemudian masukkan vanila esen
- Pukul/putar non dairy whipping cream hingga gebu dan masukkan ke dalam adunan di atas
- gaul adunan sehingga sebati kemudian tuang dalam acuan
- simpan dalam peti ais selama 1 malam (hingga beku)
Boleh sudah makan ais krim vanila...hehe
huhu.. sadap... banyak pengetahuan sya memasak ni kalau banyak kena post pasal cara penyediaannya... hehe. Di rumah sewa, sya sendiri masak. Balik kg, pn saya masak utk famili... seronok ba.. kana komen2 pn bahagia hati sbb dengan suara-suara orang2 kesayangan kita...
BalasPadamSya pasti saudara LM ni diam-diam ubi berisi ni...hehehe mesti teror masak-memasak ni. memang seronok bah, apalagi kalau dapat cuba resepi baru..puas hati walaupun tidak sehebat mana hasil tangan sendiri
BalasPadamkalau x payah tambah whipping cream boleh ker????!!!!
BalasPadamtak pernah cuba, rasanya lebih baik letak whipping cream
Padam