Jom Masak-Masak
Pengikut
KEPERLUAN KALORI SEHARI
Lelaki mengikut umur:
20-39 tahun =2530 kalori
40-49 tahun =2400 kalori
50-60 tahun =2280 kalori
Wanita mengikut umur:
20-39 tahun =2000 kalori
40-49 tahun =1900 kalori
50-60 tahun =1800 kalori
20-39 tahun =2530 kalori
40-49 tahun =2400 kalori
50-60 tahun =2280 kalori
Wanita mengikut umur:
20-39 tahun =2000 kalori
40-49 tahun =1900 kalori
50-60 tahun =1800 kalori
Cara Mengira BMI(Body Mass Index) - keseimbangan berat badan
Adakah berat badan anda bersesuaian dengan ketinggian anda.? semuanya boleh diketahui dengan BMI. Cara mengira Indeks Jisim Tubuh (BMI) adalah:
Berat tubuh badan(KG) bahagi Ketinggian(M) kali dengan Ketinggian(M)
Contoh : Jika berat badan anda 55 kg dan ketinggian anda 1.56 m, caranya: 55 / (1.56 x 1.56) = 55 / 2.4336 = 22.6
Sekiranya BMI anda:
* Kurang daripada 20, kurang berat (kurus)
* 20 hingga 24.9, normal
* 25 hingga 29.9, berat berlebihan
* 30 dan keatas, dikategori obes
Berat tubuh badan(KG) bahagi Ketinggian(M) kali dengan Ketinggian(M)
Contoh : Jika berat badan anda 55 kg dan ketinggian anda 1.56 m, caranya: 55 / (1.56 x 1.56) = 55 / 2.4336 = 22.6
Sekiranya BMI anda:
* Kurang daripada 20, kurang berat (kurus)
* 20 hingga 24.9, normal
* 25 hingga 29.9, berat berlebihan
* 30 dan keatas, dikategori obes
Isnin, 2 Mac 2009
Yogurt Homemade
Bahan-bahan
1 quartz susu segar
¼ cawan yogurt perisa asli (starter)
¾ Cawan susu tepung tanpa lemak
Cara-cara
1. satukan susu segar dan susu tepung di dalam satu periuk
2. panaskan ke suhu 100-150°F
3. Apabila hamper mendidih, angkat dan sejukkan dalam bekas berisi air sejuk
Satukan air susu tadi dengan yogurt asli. (Yogurt asli ni boleh dibeli yang ready made di pasar raya sebagai stater kerana is mengandungi bacteria yang akan membiak di dalam susu yang baru)
4. Tuang campuran tadi dalam bekas/ container atau periuk bersih dan simpan di tempat yang hangat selama 6 jam lebih. Boleh juga simpan dalam ove, caranya panaskan oven ke suhu 275°c dan padamkan. Masukkan periuk berisi yogurt campur susu tadi selama beberapa jam.
Setelah yogurt menjadi pekat, simpan dalam peti sejuk
P/s: sangat sesuai dimakan bersama hirisan buah-buahan
Khasiat Yoguart: dikategorikan sebagai minuman kesihatan. perkataan Yogurt berasal dari bahasa turki yang bererti "susu masam". Yogurt ternyata menandungi banyak khasiat, beberapa di antaranya adalah seperti berikut:
1) menghasilkan zat-zat yang diperlukan oleh hati, berguna untuk pencegahan kanser
2) Membantu proses pencernaan
3) Yogurt memiliki gizi yang lebih tinggi berbanding susu segar. Kandungan lemak lebih rendah
4) membantu pertumbuhan.
5) mengandungi kalsium, vitamin A, tiamina, niasin dan riboflavin daripada susu. Di samping itu, yogurt juga kaya dengan zat besi, fosforus dan kalium.
6) mengurangi kolesterol
7) antikanser dan meningkatkan antibodi.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Translate
Labels
- Ais krim Coklat (Home made) (1)
- Ais krim kacang merah (1)
- Ais Krim Strawberry (1)
- Ais Krim Tiramisu Koko (1)
- Ais Krim Vanila (1)
- Ayam BAm-Bam (1)
- Ayam/manuk pansoh (2)
- Biskut (2)
- Biskut almond (1)
- Biskut batik (1)
- Biskut bebola kristal (1)
- Biskut tart nenas gulung (1)
- chocolate (home made) (1)
- Cookies (3)
- Dadih strawberry (1)
- Dessert (14)
- Dim sum kaki ayam (1)
- Dim Sum Siaomay Ayam (1)
- Hinava ginapan/ hinava udang/ salad udang (1)
- Hinava sada/ salad ikan (1)
- Ikan Ampap (1)
- Jeruk Bambangan (1)
- Jeruk Tuhau (1)
- Karamel/ caramel (1)
- Kek Coklat kukus (1)
- Kerepek Bayam (1)
- Kueh teow Ladna (1)
- Kuih (11)
- Kuih batang buruk (1)
- Kuih Karipap ayam (1)
- Kuih penjaram - makanan tradisional sabah (1)
- Kuih Tart Telur (1)
- Kuih tepung pelita. (1)
- Laksa Johor (1)
- MAKANAN TRADISIONAL SABAH (5)
- MAKANAN TRADISIONAL SARAWAK (2)
- MASAKAN CINA (2)
- Mini Donut (1)
- Minuman (2)
- Minuman: Mango Lassi (1)
- Minuman: Soya (home made) (1)
- Pau ayam (versi melayu) (1)
- Popia Goreng (1)
- Puding Kelapa muda (1)
- Puding roti caramel (1)
- Sayur Asam batang keladi (1)
- Yogurt Home made (1)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan