Isnin, 7 September 2009

Ayam Bam-Bam

Bahan-bahan:
1 ekor ayam- dipotong 4
1 biji kelapa - jadikan 2 mangkuk santan
3 helai daun salam
3 helai daun limau purut
garam secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan untuk kisar:
15 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
8 biji buah kemiri
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai
2 cm lengkuas
jika suka sedikit pedas boleh masukkan 3-4 tangkai cili padi

Cara membuat:
  • Ayam dibersihkan,
  • lumurkan dgn sedikit garam.
  • Panaskan minyak, goreng ayam sehingga 3/4 masak.
  • Di dalam periuk, panaskan sedikit minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak
  • Kemudian masukkan masukkan santan, daun limau purut, daun salam ,garam dan gula secukup rasa
  • Masak hingga kuah menjadi agak pekat.
  • Masukkan ayam, masak hingga empuk.
  • Angkat sedia untuk dihidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan