
Whew...ni salah satu makanan kegemaran... hehe
Bahan A:
- 20 potong kaki ayam
- 3 sudu makan sos tiram
- 200 cc minyak
Bahan B:
- 2 bunga lawang
- 1/4 sudu teh lada putih
- 1 liter air
Bahan C:
- 4 labu bawang putih, dihiris
- 3 biji bawang merah, dihiris
- 1 cm kunyit, dihirs nipis
- 2 batang daun bawang, potong senget
- 2 sudu makan tausi, cincang kasar
- 2 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan kicap masin
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula pasir
- 1/8 sudu teh serbuk kunyit
- 150 cc air
- 1 sudu teh tepung sagu/kanji
- 1 biji cili merah, buang bijinya, hiris
- 2 sudu makan minyak
Cara membuat
Bahan A:
- Bersihkan kaki ayam, buang kuku, kupas kulit luar sampai bersih,
- lumuri dengan sos tiram hingga rata, biarkan selama 10 menit.
- Panaskan minyak, masukkan kaki ayam, goreng hingga masak dan berwarna kecoklatan,
- angkat, lalu masukkan ke dalam air sejuk yang banyak, rendam selama 30 minit, angkat dan toskan
Bahan B:
- Panaskan air, masak hingga mendidih, masukkan kaki ayam tadi, bunga lawang, dan serbuk kunyit, gaul rata, masak sampai empuk dan kulitnya kembang, angkat, toskan.
Bahan C:
- Panaskan minyak, masukkan bawang putih, bawang merah, kunyit, dan daun bawang, tumis hingga harum.
- Masukkan tausi dan kaki ayam tadi, gaul rata,tambahkan sos tiram, kicap masin, garam, gula, serbuk kunyit, dan air, gaul rata, tutup dan masak hingga air tinggal sedikit/pekat.
- Masukkan cili merah dan tepung sagu yang telah dicairkan dengan sedikit air, gaul rata, masak hingga kuah jadi kental/pekat
- hidangkan
tausi tu apa ya?
BalasPadamzablina: tausi tu kacang soya yang diawet (salted black beans), nak tau rupa die...cuba google image 'tausi' atau 'salted black beans'
BalasPadamTaucu
BalasPadamMemang sedap😋
BalasPadam