Sabtu, 7 Mac 2009

Home made Chocolate












Bahan-bahan:

  • 300gm cooking chocolate

  • 50gm cocoa butter

  • kekacang (almond/walnut/hazelnut/kismis)

  • acuan coklat

cara-cara:



  • Hiris semua bahan dan masukkan dalam satu bekas yang tahan panas dan tutup

  • letak dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair (double boiler)

  • tuang coklat cair dalam acuan

  • masukkan beberapa biji kacang atau kismis, gunakan garfu untuk menekan kacang hingga tenggelam

  • sejukkan/ bekukan ( boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk)

  • selepas sejuk boleh keluarkan dari acuan dan hidang

p/s: dulu masa study ada seorang kawan saya suka sangat buat eksperimen coklat, macam-macam jenis coklat dia buat, ada yang sedikit lebih manis dan ada juga yang sedikit pahit, warna pun ada yang cerah dan ada yang terlalu gelap

6 ulasan: