Bahan-bahan:
- 300gm cooking chocolate
- 50gm cocoa butter
- kekacang (almond/walnut/hazelnut/kismis)
- acuan coklat
cara-cara:
- Hiris semua bahan dan masukkan dalam satu bekas yang tahan panas dan tutup
- letak dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair (double boiler)
- tuang coklat cair dalam acuan
- masukkan beberapa biji kacang atau kismis, gunakan garfu untuk menekan kacang hingga tenggelam
- sejukkan/ bekukan ( boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk)
- selepas sejuk boleh keluarkan dari acuan dan hidang
p/s: dulu masa study ada seorang kawan saya suka sangat buat eksperimen coklat, macam-macam jenis coklat dia buat, ada yang sedikit lebih manis dan ada juga yang sedikit pahit, warna pun ada yang cerah dan ada yang terlalu gelap
resepi yang best...teruskan usaha!!!
BalasPadammenarik nyes!
BalasPadamehehe terima kasih
BalasPadamthanks..ambik resepi di sini
BalasPadamnak cuba la....nmpk senang
BalasPadamwow...simple but fantastic !nak try :)
BalasPadam