Sabtu, 7 Mac 2009

Karipap ayam















Bahan-bahan:
  • 1/2 kg tepung gandum
  • 1 sudu besar lemak sayuran /marjerin atau minyak panas
  • 5 biji ubi kentang
  • 1 paket kari daging
  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 ketul isis ayam (dada) - potong dadu
  • sedikit kayu manis, halia, gula, garam dan msg (ajinomoto)

Cara-cara:

  • Uli tepung bersama lemak sayuran dan garam sehingga menjadi doh untuk dicanai
  • Buat inti

Cara buat inti:

  • potong kentang dan ayam
  • panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan kayu manis yang telah ditumbuk (serbuk kayu manis)
  • bancuh kari dan masukkan ke dalam tumisan
  • masukkan kentang, ayam, gula, garam dan msg
  • masak hingga kentang lembut dan pekat atau kering

Sedia untuk buat karipap: gunakan acuan karipap.

Fungsi lemak sayuran adalah untuk merangupkan karipap, boleh juga gunakan marjerin. Dengan bahan-bahan di atas, 20 biji karipap dapat disediakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan