Bahan-bahan:
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 sudu besar lemak sayuran /marjerin atau minyak panas
- 5 biji ubi kentang
- 1 paket kari daging
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 ketul isis ayam (dada) - potong dadu
- sedikit kayu manis, halia, gula, garam dan msg (ajinomoto)
Cara-cara:
- Uli tepung bersama lemak sayuran dan garam sehingga menjadi doh untuk dicanai
- Buat inti
Cara buat inti:
- potong kentang dan ayam
- panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan kayu manis yang telah ditumbuk (serbuk kayu manis)
- bancuh kari dan masukkan ke dalam tumisan
- masukkan kentang, ayam, gula, garam dan msg
- masak hingga kentang lembut dan pekat atau kering
Sedia untuk buat karipap: gunakan acuan karipap.
Fungsi lemak sayuran adalah untuk merangupkan karipap, boleh juga gunakan marjerin. Dengan bahan-bahan di atas, 20 biji karipap dapat disediakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan