Isnin, 4 Mei 2009

Ais krim Coklat (Home made)


















Bahan A:
  • 2 biji kuning telur
  • 1 biji telur
  • 140gm gula kastor
Bahan B:
  • 250ml susu penuh krim
  • 60gm seruk koko
Bahan C:
  • 400gm non dairy whipping cream ( krim putar bukan tenusu dalam kotak yang untuk kek)
  • 1 sudu kecil vanila esen
cara buat:
  • pukul bahan A hingga putih dan berkrim
  • panaskan susu hingga mendidih dan masukkan serbuk koko, kacau hingga sebati (bahan B)
  • tuang adunan susu dan koko ini ke dalam adunan telur dan sejukkan
  • putar whipping cream hingga kental dan gebu
  • masukkan whipping cream ke dalam adunan tadi yang telah disejukkan dan gaul sebati
  • tuang ke dalam bekas/ kontena plastik dan simpan dalam freezer 1 malam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan