Bahan2 kulit:
- 500gm tepung gandum
- 1 1/2 cawan marjerin
- 1 sudu besar lemak sayur/ crisco
- 2 sudu besar gula
- 1 biji telur
- 1 cawan susu cair
- 4 biji telur
- 1 cawan gula
- 1 cawan air biasa
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1/2 sudu teh vanila esen
- sedikit pewarna kuning
1. Kulit:
- gaul semua bahan kecuali telur
- kemudian masukkan telur dan gaul rata
- canai 1/2cm,terap bulat dan letak kulit tart acuan mangkuk kecil yang sudah disapu mentega/marjerin
- tekan guna garfu untuk hilangkan gelembung
- bakar lebih kurang 10 minit
- keluarkan dan tuang adunan kastard telur kemudian bakar lagi selama 5 minit
- sejukkan dan hidang
betul kew resepi nie ,,nak try la
BalasPadamtart telur ni tahan brp hari? :)
BalasPadambpe suhu nk bkr nih?
BalasPadammaaflah semua..lama tak jenguk blog ni, sebab sibuk sangat. tak sempat huhu
BalasPadamizzuan: yep, boleh try resepi ni hehe
Nor iseini: tak pasti berapa lama leh tahan sebab tak pernah simpan lama2 hehe
Nur izzati: maaf sebab tak letak secara detail. Bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau sehingga telurnya masak
thanks pelangi... nk try msak tuk buah hati.. hrp2 jd
BalasPadamselamat mencuba..semoga berjaya ^_^
Padamuntuk filling tu letak telur kuning je ke?atau semua?..thanx for the recipe
BalasPadamuntuk filling, letak semua bahan untuk filling seperti telur, susu cair, tepung kastard dan semua yg telah dinyatakan di atas di bahagian 'filling' :)
Padamsalam pelangi nak tanya nie saya tak berapa faham la yang part canai 1/2cm,terap bulat dan letak kulit tart acuan mangkuk kecil yang suda di letakkan marjerin,,,hehe maaf saya kurang faham ayat nie,,,
BalasPadamsedapnyer
BalasPadam