pheww...ni lagi kesukaan rakyat sabah ni terutama suku kaum kadazandusun....jeruk bambangan. cuba lah ..memang sedap sehingga menjilat jari ni
Bahan-Bahan :
- 5 biji buah bambangan -buang kulit dan hiris isi buah bambangan
- 4 biji bambangan (biji sahaja)- diparut
- Garam secukup rasa
- Isi Buah Bambangan dihiris
- campur dengan biji buah bambangan yang telah diparut dan sedikit garam.
- isi dalam botol dan tutup ketat. boleh tahan lama. dalam beberapa hari sudah boleh dimakan...
p/s: gambar saya ambil dari google, belum ada gambar yang saya sendiri ambil, belum sempat gamdar..dah habis masuk perut kekekeh
tak keras ke biji buah ni? saya dah cuba potong tp....hehe...tak larat. agaknya kena guna parang kot?
BalasPadamterima kasih ye Pelangi atas resepi ni...bagus la...nanti saya dtg lg.
maaflah, lama tak update blog ni, sibuk sangat hingga tak sempat nak update. biji buah ni memang keras, kena belah dengan parang hehehe
BalasPadamkalau di semenanjung, di mana boleh cari buah ni?
BalasPadamhi hananais.. kalau kat semenanjung..rasanya tak pernah jumpa lah
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
BalasPadambiji dia tu diparut la..bukan dipotong...
BalasPadamemm mkn ng sagu @ ambuyat sdp ni...
BalasPadamfuhh sedap bah makan dgn nasi panas..kalau x pandai makan jeruk bambangan rugi jd org sabah..
BalasPadammardiah: yep biji mesti diparut tapi kena belah dahulu untuk dapatkan bahagian biji yang lembut di dalam tu :)
BalasPadamsedapnya..bambangan masak ikan masin pun sedap juga..
BalasPadamni d smenanjung sikit punya gila cari pun confirm takde..
BalasPadam