Bahan-bahan:
- 1 ikat daun bayam hijau yang segar dan besar - basuh dan toskan.
- 150gram Tepung beras
- 150gram Tepung jagung
- 1 sudu besar jintan manis - Dikisar halus
- 1 sudu besar jintan putih - Dikisar halus
- 1 sudu besar ketumbar - Dikisar halus
- 4 ulas bawang putih- dikisar
- Segenggam udang kering (optional)- dikisar
- 1 biji telor
- 1 sudu besar air kapur
- 1 kotak kecil santan segera
- Air untuk bancuhan adunan
- Garam dan minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Campur semua bahan (kecuali daun bayam) , campur air dan kacau sehingga sebati
- Jika adunan terlalu pekat tambah air begitu sebaliknya jika cair tambah sikit tepung.
- Celup daun bayam kedalam adunan dan goreng dgn api yg perlahan.
Siap...boleh makan keropok Bayam..nyum-nyum
eee msti mo letak air kapur ka....buli ka klu tiapaya letak?
BalasPadamhi leslie.. sorry lah lama tia update ni blog. telampau sibuk bah hehe. kalau tia mo letak tu kapur pun buli. emm.. kapur tu bukan yg kapur tulis ah, kapur yg urang bikin makan sirih tu hehe
BalasPadamkalau tak letak air kapur nanti tak ranggup, keras macam batu la... air kapur tu untuk meranggupkan...
BalasPadamthank you wahyu for your explanation
BalasPadam