Jumaat, 19 Jun 2009

Manok/ayam pansoh 2

ni lagi....resepi ayam pansuh juga tapi cara buat agak berlainan, pilihlah mana yang lebih sesuai dengan anda, dapat dari orang lain, tidak ingat sudah. cuba lah...nampak sedap..mmm..

Bahan-bahan:
  • Seruas buluh lemang
  • 1/2 ekor ayam dipotong 10
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merahSebiji cili besar
  • Garam dan sedikit serbuk perasa
  • Secekal pucuk ubi diramas.
  • 1/2 cawan air

Cara-cara:

  • Sediakan bara api (Seperti membakar lemang)
  • Bersihkan buluh
  • Bawang putih dan bawang merah ditumbuk lumat
  • Bersihkan ayam
  • Gaul ayam dengan cili besar, bawang putih, bawang merah, garam, serbuk perasa dan pucuk ubi.
  • Pastikan rasa garamnya bersesuaian dengan selera anda.
  • Masukkan bahan yang telah digaul tadi ke dalam buluh.
  • Jangan hentak buluh.Masukkan air.Tutup muncung buluh dengan pucuk ubi.
  • Bakarlah di atas bara api seperti mana kita membakar lemang.Bakarlah sehingga masak.
  • Pucuk ubi yang dijadikan penutup buluh tadi boleh dijadikan ulam atau dimakan bersama Manok Pansuh.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan