Bahan-bahan:
- Seruas buluh lemang
- 1/2 ekor ayam dipotong 10
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merahSebiji cili besar
- Garam dan sedikit serbuk perasa
- Secekal pucuk ubi diramas.
- 1/2 cawan air
Cara-cara:
- Sediakan bara api (Seperti membakar lemang)
- Bersihkan buluh
- Bawang putih dan bawang merah ditumbuk lumat
- Bersihkan ayam
- Gaul ayam dengan cili besar, bawang putih, bawang merah, garam, serbuk perasa dan pucuk ubi.
- Pastikan rasa garamnya bersesuaian dengan selera anda.
- Masukkan bahan yang telah digaul tadi ke dalam buluh.
- Jangan hentak buluh.Masukkan air.Tutup muncung buluh dengan pucuk ubi.
- Bakarlah di atas bara api seperti mana kita membakar lemang.Bakarlah sehingga masak.
- Pucuk ubi yang dijadikan penutup buluh tadi boleh dijadikan ulam atau dimakan bersama Manok Pansuh.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan